10 ΛΑΘΗ ΓΟΝΙΩΝ που έχουν ως αποτέλεσμα τις παιδικές υστερίες.

19990408_1457802017647118_4114037413330008674_n
1. Λάθος : Να επιτρέπετε τα πάντα στο παιδί. Όταν το παιδί δεν συναντά καμία αντίσταση στα θελω του, όσο παράξενο και αν μας φαίνεται, δεν νιώθει τη γονεϊκή ασφάλεια.Το παιδί αποφασίζει τι χρειάζεται και τι όχι και ο γονιός είναι μόνο σαν “εργαλείο ” εκτέλεσης των καπρίτσιων του. Αυτό είναι τεράστιο βάρος για τους μικρούς ώμους του παιδιού.

2. Λάθος : Να μην επιτρέπετε τιποτα στο παιδί. Ζώντας μονίμως με περιορισμούς , το παιδί αργά η γρήγορα θα προσπαθήσει να σπάσει τα όρια. Πως; Με κρίσεις υστερίας φυσικά.

3. Λαθος: Το να μην είστε σταθεροί. Καθημερινά φερόμαστε στο παιδί με διάφορους τρόπους : τη μια έχουμε υπομονή την αλλά εκνευριζομαστε με το παραμικρό, τη μια απαγορεύουμε να βλέπουν παιδικά στην TV την άλλη (οταν έχουμε να κανουμε κατι) τα αφήνουμε όλη μέρα μπροστά στην TV αρκεί να μη μας απασχολούν. Το παιδί δεν μπορεί να μαντέψει γιατί φασκουμε και αντιφάσκουμε. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, σχηματίζουν τα όρια του, τις πεποιθήσεις και τους κανόνες που θα έχει το παιδί στο μέλλον.Αν το πρότυπο συνέχεια αλλάζει η αλλάζουν οι κανόνες τότε το παιδί χάνει τη σταθερότητα και την διαύγεια και γιαυτο έχει ξεσπάσματα θυμού και υστερίες.

4. Λάθος : Όταν δεν υπάρχει προγράμμα.Το παιδί που δεν έχει ξεκάθαρο προγραμμα στη μέρα του, ειδικά στο φαγητό και στον ύπνο του,γρήγορα κουράζεται και νιώθει δυσαρέσκεια.

5. Λάθος: Όταν βλέπουν TV και παίζουν απεριόριστα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν το σχολιάζω καν…

6. Λάθος: Να μη υπάρχει καμία τιμωρία.Αν δεν υπάρχει κανενός είδους τιμωρία το παιδί δεν θα μάθει ποτέ τα όρια του επιτρεπτού και μη, όχι επειδή δεν του “κόβει” αλλά επειδή εμεις δεν του δείξαμε ποτέ αυτά τα όρια. Χωρίς τα όρια το παιδί νιώθει φόβο .

7. Λάθος : Να υποκύπτετε στις υστερίες του. Δεν αντέχετε τις φωνές του και του δίνετε αυτό που ζητάει ; Απο εκείνη τη στιγμή το παιδί υποψιάζεστε ότι η φωνή του είναι πιο δυνατή απο την βούληση σας.

8. Λάθος: Το να φωνάζετε το παιδί σας. Ενδεχομένως , αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να σταματήσει να κάνει αυτό που δεν πρέπει η να κάνει αυτό που του ζητάτε εδώ και ώρα…όμως έτσι του μάθενετε πως να φωνάζει αποτελεσματικά και σίγουρα θα το λάβει υπόψιν του.

9. Λάθος: Να μην συγκρατείτε τα αρνητικά συναισθήματα. Και αν το παιδί δεν φταίει; Όχι ότι θα σας κρίνει για την υστερία σας αλλά το παράδειγμα θα το πάρει.

10. Λάθος: Να μην δίνετε σημασία στο παιδί σας. Έχετε πολλές δουλειές σωστά; Θα συνηθίσει να παίζει μόνο του , να μη μιλάει πολυ … όμως μη σας κάνει εντύπωση αν θα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με υστερίες που και που.

Να αγαπάτε,να σέβεστε και να καταλαβαίνετε τα παιδιά γιατί σας έχουν ανάγκη!